Kombi Neden Su Eksiltir, Kombi Basıncının Düşme Nedenleri Nelerdir?

Kombi Neden Su Eksiltir, Kombi Basıncının Düşme Nedenleri Nelerdir?

Kombi Basıncının Sürekli Düşmesi; Kombilerin su basıncının düşmesinin birçok nedeni olabilir. Ancak en sık rastlanan durumlar arasında, yerden geçen kalorifer tesisatlarının patlaması sıklıkla ilk neden olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kalorifer tesisatlarının yerden döşenmesi esnasında dikkatli olunması çok büyük önem arz etmektedir. Tesisatta yaşanan en küçük su kaçağı, çok ciddi maddi hasarlara neden olmaktadır. Çünkü bu arızalar parke döşeme, fayans ve seramiklerin kırılarak tadilat yapılmasına sebep olmaktadır.

Bu tarz arızaların, kişiler tarafından tespit edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle uzman bir ekipten yardım alınmalıdır. Bu arızaların tespiti günler sürebileceğinden profesyonel kişiler ile görüşüldüğünden emin olunmalıdır.

Kombi basıncının düşmesinin bir diğer yaygın görülen nedeni ise genleşme tankı içinde yer alan havanın biterek genleşme tankının içindeki mebranın delinmesine ve suyun tank içerisinde aşağı yukarı hareket ederek kombi basıncının düşük görünmesine neden olmasıdır. Bu durumda kombinin suyu bitmiş gibi görünse de bazı durumlarda su basıncı yüksek görünebilmektedir. Sürekli olarak su eksilten bir kombi de kesin olarak kaçak olduğu bilinmektedir. Arızanın kombi su eksiltmesi ya da kombi genleşme tankı ile alakalı olup olmadığı kesin olarak tespit edilmeli ve arızanın derhal giderilmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda sular kesilince kombi bar seviyesi kombi kullanım sırasında su alamadığı için bar seviyesi düşebilir. Ancak her durumda bar düşmesi devam ediyorsa kalorifer tesisatında bir kaçak olduğu bilinmelidir.

Kalorifer tesisatlarında yaşanan su kaçakları ve su sızıntılarının giderilmesi elektronik cihazlar ve termal kameralar ile mümkün olmaktadır. Su kaçağının yeri noktasal olarak tespit edildikten sonra sorunun çözümlenmesi kolaylaşmakta ve kırıp dökme olmadan sorunlar giderilebilmektedir. Firmamız Bizim Teknik, son dönemlerde kullanımı yaygınlaşan bir kimyasal ile tüm tesisatta yer alan kaçakların hepsinin birkaç gün içinde kapanmasını sağlamaktadır.

Doğalgaz Kombileri Neden Su Eksiltir?

Kullanıcılar, kombilerin su kaybetmesi ve kombi suyunun azalmasının nedenleri gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşabilmektedir. Kombiler doğalgaz enerjisi ile ısınma ve sıcak su sağlayan elektronik cihazlardır. Bunun yanında kombilerde su deposu yoktur. Yani musluk açıldığı anda sıcak su sağlarlar. Kısacası kombiler ani ısıtıcılardır. Kombilerin eşanjör adı verilen parçaları, suyun ısınması için çalışırlar. Yüksek ısıya dayanabilmelerinin sırrı ise içlerinde sürekli su olmasıdır. İçlerinde su olmaması cihazların yanması ve delinmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kombilerin içerisinde sürekli olarak 1.5-2.0 bar su bulunmalıdır. Kombi ve tesisatta kaçak olması devir daim yapılmasına engel olur ve cihaz deline olmaması için otomatik olarak kapanır.

Kalorifer tesisatında kaçak olduğunun anlamanın en kolay yolu basınç göstergeleridir. Kalorifer tesisatlarında bulunan su kaçaklarını genel olarak özel ilaçlar ile gidermek mümkündür. Ancak, ilaç kullanılarak giderilemeyecek büyüklükte kaçaklar da vardır ve bunlara zamanında müdahale etmek büyük önem taşımaktadır. Bu tip kaçaklar, firmamız tarafından termal kameralar kullanılarak noktasal olarak tespit edilmekte ve gerek görülürse kırılarak onarılmaktadır.

Kombinin Sürekli Su Alması ve Kombi Basıncının Yükselmesi

Kombi sistemleri ve kalorifer arızalarından biri de kombi su basıncının yükselmesidir. Bu gibi durumlara pek sık rastlanmasa da, karşılaşılması mümkün arızalar arasında yer almaktadır. Kalorifer tesisatlarında yaşanan su kaçağı sorunları karşısında, kombi su basıncının düşmesi oldukça normal bir durumdur. Bunun yanı sıra kombi su basıncının yükselmesi nadir rastlanan durumlardandır. Bunun nedeni genel olarak, kombi su doldurma vanasının tam kapanmamış veya sıkıştırılmamış olmasıdır. Kombinin sürekli olarak su almasının nedeni tam olarak budur.

Ancak, kombi sürekli olarak su eksiltiyorsa;

Bu durumda su basıncının düştüğünün anlaşılması pek olay olmamaktadır. Özellikle zemin kat ve tek katlı evlerde bu sorun yaşanmaktadır. Arıza durumlarında bulunamayan su kaçakları için bazı kişi ve kurumlar kalorifer tesisatına temiz su tesisatı bağlamakta ve basınç düşürücüler ile basıncı 1,5 bara ayarlamaktadırlar. Üstelik evin temeline sürekli olarak su basılması ile kalorifer sisteminde su biter ve cihaz arıza durumuna geçer. 0,5 litrelik bir su kaybı dahi kombinin kapanmasına neden olmaktadır. Bu sorunun çözümü oldukça basittir. Firmamız, kimyasal maddeler kullanarak kırıp dökme işlemi yapmadan bu arızaları onarabilmektedir.

Kombinin Sürekli Su Akıtması ve Damlatması

Kombilerde akıtma ve damlatma gibi problemler, bağlantıların çürümüş kısımlarından kaynaklanmaktadır. Bağlantılar değiştirilerek ya da çürük kısımlar onarılarak ve hatta gerek görülürse kombi değiştirilerek bu tip arızalar giderilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda kombinin akıtması ve damlatmasının sebebi kombiye doldurulan fazla su olabilmektedir. Cihaz, yüksek basınçtan zarar görmemek için fazla suyu otomatik tahliye vanası ile dışarı atarlar.

Peki Kombi Tesisatında Su Kaçağı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu tip arızaları anlamanın tek yolu su basıncına bakmaktır. Su basıncı sürekli olarak düşüyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı olduğu anlaşılmaktadır. Uzman ekipler ve yetkili servislerden yardım talep edilmelidir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp