Kalorifer Petekleri Neden Isınmaz? Yapılması Gerekenler

Kalorifer Petekleri Neden Isınmaz? Yapılması Gerekenler

KALORİFER PETEKLERİ NEDEN ISINMAZ?

Kalorifer peteklerinin ısınması konusunda yaşanan sorunlar, sık karşılaşılan durumlardır. Peteklerin ısınmamasının birçok sebebi olabilir.

Peteklerin ısınmamasının altında, tesisat borularının yanlış bağlanmış olması, petekler ya da tesisat borularında tıkanmalar olması, kombi pompasının yetersiz gelmesi ve peteklerde hava olması gibi nedenler yatabilmektedir.

Kombi Pompasının Yetersiz Gelmesi

Peteklerin ısınmamasının altında yatan sebeplerden biri de kombi pompasının yetersiz gelmesi olabilir. Kombi seçimi yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Uygun kombi seçilmemesi ve kalorifer tesisatı döşenirken yanlış hesaplamalar yapılması, kombi pompasının yetersiz gelmesi durumu ile karşılaşılmasına neden olmaktır. Kombi pompasının yetersiz gelmesi durumunda, kombi sıcak su veririken petekler ısınmaz.

Peki, Kombi Pompasının Yetersiz Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Kombi pompasının yetersiz gelmesi durumlarında hazır bulunan kombi, kalorifer tesisatı ve döşenen petek sayısına göre uygun bir kombi ile değiştirilmelidir. Bu durumda kombi pompasının arızalı olması ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Bu sorunlar ile karşılaşıldığında kesinlikle yetkili servis aranmalıdır. Yetkili servis yardımı alınarak arızalı pompanın değiştirilmesi ve tesisata en uygun kombinin takılması sorunu ortadan kaldıracaktır.

Peteklerde Hava Olması

Peteklerde hava olması sorunu; peteklerin kısmen ya da yalnızca bir kısmının ısınması sorunlarına sebep olmaktadır. İçinde hava olan peteklerin üstü soğuk iken altı sıcak olabilmektedir. Bunun nedeni, peteklerde bulunanan havanın peteklere gelen sıcak suyun petek içlerinde dolaşmasına engel olmasıdır. Su havadan daha ağır bir elementtir ve bu nedenle hava peteklerin üst kısmında birikirek üst kısımlara su girmesine engel olur. Bu durumda peteklerin ısınmamasına ya da kısmen ısınmasına sebep olur.

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Peteklerde hava olması sonucunda yaşanan sorunların tek çözümü petek içlerinde ki havanın alınmasıdır. Peteklerin ısınmaması hususunda yaşanan sorunlar arasında çözümlenmesi en basit durum peteklerde hava olması durumudur. Kullanıcılar bu durumu rahatlıkla kendileri çözebilirlerken, yapamadıkları durumlarda yetkili servisten yardım alabilirler.

Kullanıcılar, bu durumu kendileri çözmek isterlerse düz bir tornavida ile peteklerin üst kısımlarında yer alan purjor kısımlarına saat yönünde cevirmeleri gerekmektedir. Bu işlemin akabinde sıcak su gelinceye dek biriken hava boşaltılmalıdır. Sıcak su gelmeye başladıktan sonra purjor tapası kapatılmalı ve kombinin altında bulunan su takviye vanası açılarak ibre 1,5-2 br arasına gelinceye kadar su takviyesi yapılmalıdır.

Tesisat Borularının Ters Bağlanması

Ters bağlanan tesisat boruları, peteklerin üst kısımlarının ısınmasına engel olmaktadır. Tesisat borularının ters bağlanması, sıcak suyun peteklere aşağıdan girmesine böylece alt kısımların sıcak üst kısımların soğuk olmasına neden olmaktadır.

Tesisat Borularının Ters Bağlanması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Tesisat borularının yanlış bağlandığı ancak profesyonel kişilerce anlaşılabilir. Ters bağlandığı tespit edilen bağlantılar değiştirilerek sorun çözümlenmektedir.

Petek İçilerinde Tıkanıklık Olması

Peteklerin, altlarının soğuk üstlerinin sıcak ya da alt kısımlarının ısınması ve peteklerin kısmi olarak ısınması gibi sorunların en yaygın nedenlerinden biri petek içlerinde tıkanıklık olmasıdır. Kombi peteklerinin içlerinde biriken su zamanla petek içlerini aşındırır ve bu aşınmalar balçık, tortu ve pas oluşumuna neden olur. Kombi peteğinin içindeki su, kireç sebebiyle dibe çöker ve dibe çöken su diğer bölgelere ulaşamaz. Bu durum peteklerin alt kısımlarının ısınmasına engel olur. Kullanıcılar hiçbir suretle bu sorunu kendi başlarına çözmeye çalışmamalıdır. Durum yetkili servise bildirilmelidir. Uzman kişileriden ve bu işlem için gerekli malzemelerinden yardım alınmalıdır.

Peteklerdeki Tıkanıklık Nasıl Giderilir?

Bu sorunun çözülmesi için tamamen profesyonel personel ve ekipman desteğine ihtiyaç vardır. Petek tıkanıklıklarının çözümü için peteklerin yıkanması işlemi gerçekleştirilmektedir. Peteklerin yıkanma işlemi, petek yıkama makinesi kullanılarak peteklere temizleme kimyasalları gönderilerek gerçekleştirilir. Bu şekilde, petek içlerinde ki balçık, tortu ve kireç tamamiyle temizlenir. Petek yıkama işlemlerinin kullanıcılar tarafından yalnızca su kullanılarak yapılabilecek bir işlem değildir.

Tesisat Borularında Tıkanıklık Olması

Peteklerin ısınmaması sorunlarına neden olan bir diğer durum da tesisat borularında ki tıkanıklık olabilmektedir. Tıkanıklık problemi olan boruların bağlı bulunduğu petekler ısınamazlar. Böyle durumlarda, doğalgaz kullanılan ortamların bazı bölümleri ısınırken bazı bölümleri soğuk kalırlar. Bu sorunun nedenini kullanıcıların anlayabilmesi zordur. Bu nedenle yetkili servis ile görüşerek destek alınmalıdır.

Tesisat Borularında ki Tıkanıklık Nasıl Giderilir?

Bu sorun termal kameralar yardımı ile tespit edilebilmektedir. Tesisat borularında ki tıkanıklıklar da petek temizleme makinesi ile açılmaktadır.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp